Articolul 15. Începutul luptei.
1. Arbitrul central şi cei de la masă trebuie să fie întotdeauna la locurile lor de început înainte de sosirea combatanţilor pe suprafaţa de luptă.
În competiţiile individuale arbitrul central trebuie să fie la mijloc la 2 metri în spatele liniei de unde încep concurenţii lupta şi va sta cu faţa lacronometrori. Ceilalţi doi arbitrii vor sta pe scaun la masa care corespunde saltelei respective. 22
În competiţiile pe echipe, înainte de începutul fiecărui meci pe echipe, se va face ceremonia de salut între cele două echipe după cum urmează:
a) Arbitrul central stă în acelaşi loc ca la competiţiile individuale. La indicaţia sa cele două echipe vor intra pe partea corespunzătoare, aliniindu-se la marginea suprafeţei de luptă, faţă în faţă, în ordine descrescătoare a categoriilor de greutate, cel mai greu aflându-se cel mai aproape de arbitru.
b) La comanda arbitrului cele două echipe, după ce salută la intrarea pe suprafaţa de luptă, vor inainta pe saltea către poziţia de start.
c) Arbitrul va da comanda echipelor să se întoarcă înspre Joseki, ţinând braţele întinse paralel înainte, cu palmele în sus şi va anunţa Rei, care va fi executat simultan de toţi componenţii celor două echipe.
Arbitrul nu va saluta.
d) Apoi arbitrul va da comanda cu ajutorul braţelor întinse în faţă, având palmele faţă în faţă, “Otagai-Ni” (salutul între combatanţi).
Combatanţii vor fi din nou faţă în faţă iar arbitrul anunţă Rei care va fi executat la fel ca în secţiunea precedentă.
e) După terminarea ceremoniei de salut, componenţii celor două echipe vor ieşi de pe saltea prin acelaşi loc pe unde au intrat, aşteptând sportivii fiecărei echipe să îşi desfăşoare meciurile.
La fiecare meci se va executa procedura de salut ca la competiţiile individuale.
f) După terminarea ultimului meci al întâlnirii, arbitrul va da comanda echipelor să procedeze conform celor descrise în paragraful a şi b, anunţând apoi câştigătorul.
Ceremonia de salut se va face în ordine inversă precum cea de început a luptei, sportivii salutându-se întâi între ei şi apoi spre Joseki.
2. Combatanţii pot saluta la intrarea şi ieşirea de pe suprafaţa de luptă, cu toate că nu este obligatoriu.
La intrarea pe tatami, sportivii trebuie să înainteze spre intrarea pe suprafaţa de luptă în acelaşi timp.
Sportivii nu trebuie să dea mâna înainte de începutul meciului.
3. Sportivii vor înainta apoi spre marginea suprafeţei de luptă (pe suprafaţa de siguranţă) în partea corespunzătoare conform ordinii meciurilor (primul strigat în dreapta arbitrului iar al doilea strigat în stânga arbitrului) şi vor aştepta acolo.
La semnalul arbitrului, sportivii vor înainta pe saltea către poziţia de start, se vor saluta între ei simultan şi vor face un pas în faţă cu piciorul stâng.
Odată terminat meciul, după anunţarea rezultatului de către arbitru, sportivii vor face simultan un pas înapoi cu piciorul drept şi se vor saluta reciproc.
Dacă sportivii nu salută sau o fac incorect (oricine nu are un unghi de 30 de grade măsurat de la şold) arbitrul îi va atrage atenţia sportivului respectiv să execute salutul corect.
Este foarte importantă executarea salutului într-un mod corect.
4. Lupta va începe întotdeauna din poziţia în picioare când arbitrul anunţă Hajime.
5. Doctorul acreditat poate cere arbitrului oprirea luptei în cazurile şi cu consecinţele stipulate în articolul 29.
6. FIJ a decis reglementarea funcţiilor antrenorilor în timpul luptei.
Aceste măsuri vor fi aplicate la toate competiţiile organizate de FIJ şi care dau acces sportivilor în clasamentul mondial (Ranking List).
Antrenorii trebuie să stea jos în locul rezervat lor înainte de începerea meciului.
a) Antrenorii nu pot da indicaţii sportivilor în timp ce aceştia se luptă.
b) Doar în pauze (între Mate şi Hajime) antrenorilor li se va permite a da indicaţii sportivilor lor.
c) După terminarea pauzei şi reînceputul luptei (Hajime), antrenorii trebuie să păstreze din nou liniştea şi să nu gesticuleze.
d) Dacă un antrenor nu respectă regulile acesta va primi un avertisment.
e) Dacă antrenorul repetă atitudinea, acesta va primi un al doilea avertisment şi va fi scos în afara suprafeţei de competiţie, el neputând fi înlocuit în acest meci.
f) Dacă antrenorul respectiv continuă să aibă aceeaşi atitudine şi în afara suprafeţei de competiţie, el va fi penalizat.
Sancţiunea poate atrage retragerea acreditării.
7. Membrii Comisiei de Arbitrii pot întrerupe lupta.
Juriul FIJ va interveni doar atunci când s-a produs o greşeală care trebuie rectificată.
Intervenţia şi orice modificare a deciziei arbitrilor de către Comisia de Arbitrii se va face doar în circumstanţe excepţionale.
Comisia de Arbitrii va interveni doar atunci când cosideră necesar.
Membrii Comisiei, la fel ca arbitrii, trebuie să fie de naţionalitate diferită faţă de cea a sportivilor de pe saltea.
Nu există apel pentru antrenori, dar aceştia se pot apropia de masa Comisiei pentru a observa motivul schimbării deciziei finale.