Articolul 20. Ippon
Arbitrul trebuie să anunţe Ippon atunci când el consideră că tehnica aplicată corespunde următoarelor criterii:
a) Cînd un combatant îşi proiectează cu control adversarul, cu impact real direct pe spate, cu forţă şi viteză considerabilă.
Când căderea se face prin rulare, fără un impact real, nu se poate acorda Ippon.
Toate situaţiile în care un combatant execută în mod deliberat “podul” (capul şi unul sau ambele picioare în contact cu tatami) va fi considerat Ippon.
Decizia este luată pentru siguranţa sportivilor în scopul descurajării acestor tehnici care le pot pune coloana cervicală în pericol.
De asemenea încercarea de a face podul (arcuirea corpului) poate fi considerată “pod”.
b) Când un combatant îşi ţine adversarul cu Osaekomi-waza imobilizat timp de 20 secunde după anunţul Osaekomi.
c) Când un combatant abandonează bătând cel puţin de două ori cu mâna sau cu piciorul sau zice Maitta (Abandonez!) în general ca rezultat al unei tehnici de Osaekomi-waza, Shime-waza sau Kansetsu-waza.
d) Când un combatant este în incapacitate de a mai continua lupta, ca efect al unei tehnici de Shime-waza sau Kansetsu-waza.
2. Echivalenţe
Dacă un combatant este penalizat cu Hansoku-make, celălalt va fi declarat imediat învingător cu un scor echivalent cu Ippon.
3. Situaţii deosebite
a) Tehnici simultane. Atunci când ambii sportivi cad în urma unui atac care pare a fi simultan şi dacă arbitrul si judecătorii nu pot determina care tehnică este dominantă, nu se va acorda niciun rezultat.
b) În cazul în care ambii combatanţi punctează cu Ippon simultan arbitrul va acţiona conform