Articolul 26. Osaekomi waza
Arbitrul trebuie să anunţe Osaekomi atunci când el consideră că tehnica aplicată corespunde următoarelor criterii:
a) Combatantul fixat trebuie să fie controlat de adversarul său şi să aibă spatele cu unul sau ambii umeri în contact cu salteaua.
b) Controlul poate să fie efectuat dintr-o parte, din spate sau de deasupra.
c) Combatantul care efectuează fixarea nu trebuie să aibă piciorul (picioarele) sau corpul controlate de către picioarele adversarului.
d) Cel puţin unul din combatanţi trebuie să atingă cu oricare parte a corpului suprafaţa de luptă.
e) Combatantul care efectuează fixarea trebuie să aibă corpul în poziţie de kesa, shiho sau ura, similare cu tehnicile de Kesa-gatame, Kami-shiho-gatame sau Ura-gatame.
Anexă Articolul 26. Osaekomi waza
Dacă un combatant care îşi ţine adversarul într-un Osaekomi, schimbă imobilizarea fără să piardă controlul, timpul de fixare continuă până la anunţul Ippon (sau echivalent), Toketa sau Mate.
În timpul fixării, dacă combatantul care este într-o poziţie avantajoasă comite o infracţiune pasibilă de o penalizare, arbitrul va anunţa Mate, va readuce combatanţii în poziţia lor de început, va atribui prenalizarea (şi orice scor rezultat din Osaekomi), apoi va relua lupta anunţând Hajime.
În timpul fixării, dacă combatantul care este într-o poziţie dezavantajoasă comite o infracţiune pasibilă de o penalizare, arbitrul trebuie să anunţe Sonomama, atribuie penalizarea, după care reia lupta atingând ambii combatanţi şi anunţând Yoshi.
Totuşi, dacă penalizarea atribuită este Hansoku-make, arbitrul, după anunţul Sonomama şi consultarea cu judecătorii, anunţă Mate pentru a readuce combatanţii la locurile de început ale luptei, apoi acordă Hansoku-make şi pune capăt luptei anunţând Sore-made.
Dacă ambii arbitrii de la masă consideră că este Osaekomi, dar arbitrul nu a anunţat Osaekomi, ei trebuie să informeze arbitrul de centru, iar acesta, conform regulii “majorităţii de trei”, trebuie să anunţe Osaekomi imediat.
Arbitrul trebuie să anunţe Toketa dacă, în timpul unui Osaekomi, combatantul imobilizat reuşeşte să prindă în foarfecă un picior al adversarului, fie de deasupra fie de sub picior.
În situaţiile în care spatele lui uke nu mai este în contact cu salteaua (exemplu: în pod), dar
Tori îşi menţine controlul, osaekomi trebuie să continue.